Zorg & ondersteuning

Duco is blij met OnsPlan

Met de komst van OnsPlan maken begeleider en cliënt samen het ondersteuningsplan op de iPad. “Een goede ontwikkeling”, vindt Duco. Maar hij heeft ook wat kanttekeningen.

Naam/ Duco

Leeftijd/ 35 jaar

Wonen/ Krommenie

Werken/ Huishoudelijke dienst, dagactiviteitencentrum KrommeNoord, Krommenie

Weinig gemerkt

Als voorzitter van de cliëntenraad Noorderhoofdstraat wist Duco al vroeg dat Odion deze locatie zou overnemen. “Ik kon niet goed inschatten wat dat zou betekenen”, herinnert hij zich. “Maar Heliomare en Odion verzekerden dat de bewoners zo min mogelijk van de overname zouden merken. Dat is gelukt.”

Samen invullen

Wat wel is veranderd, is het ondersteuningsplan ook de Noorderhoofdstraat werkt inmiddels met OnsPlan. “Samen met mijn begeleider Carla heb ik een hele vragenlijst ingevuld op de iPad”, vertelt hij. “Ik vond het fijn dat Carla me kon voorlezen wat ze in de iPad zette – ik ben slechtziend – zodat ik meteen kon zeggen of ik het daarmee eens was. Vroeger ging dat omslachtiger.”

Kinderachtig

Toch heeft Duco ook kanttekeningen. “In OnsPlan is weinig aandacht voor levensloop”, ervaart hij. “Terwijl mensen met niet-aangeboren hersenletsel een breuk in de levensloop hebben die hun leven compleet heeft veranderd. Ook vind ik de manier van vragen stellen een beetje kinderachtig. Ik snap dat Odion tot nu toe vooral gericht is geweest op mensen met een verstandelijke beperking. Maar ik had wel zoiets van: ‘Hallo, hoe oud zijn we eigenlijk?’”

De vraagstelling in OnsPlan vind ik een beetje kinderachtig


Vallen en opstaan

Een ander aandachtspunt vind hij het benoemen van risico’s bij eigen keuzes. “Door mijn hersenletsel heb ik minder energie”, legt Duco uit. “Maar ik wil nog wel eens te veel hooi op mijn vork nemen. Dat moet ik dan bekopen met een dag bijtanken in bed. De begeleiding helpt me met een goede balans.” Het is voor Duco belangrijk dat de begeleiding zijn risico’s kent en dat deze zijn terug te vinden in zijn ondersteuningsplan. “Dat is nu nog niet het geval”, geeft hij aan.

Gezond

Met de begeleiding heeft Duco afgesproken dat hij minimaal vier keer per week een verse maaltijd bestelt bij de cateraar die het eten levert voor de Noorderhoofdstraat. “Ik heb soms de neiging om niet of ongezond te eten”, legt hij uit. “Op die manier heb ik in ieder geval een paar keer per week gezond eten.”

Tennissen

Met zijn buren heeft Duco een prima contact. Regelmatig doet hij een spelletje of kijkt hij samen tv. Zijn familie spreekt hij geregeld ‘live’ en per telefoon. Daarnaast heeft hij wekelijks contact met zijn tennisbuddies. “Een van onze begeleiders heeft een tijdje geleden een G-tennisteam opgericht”, vertelt hij enthousiast. “Daar ga ik iedere zaterdag heen. Ik heb er veel lol in en heb contact met mensen die ik niet iedere dag zie, zoals veel andere cliënten van Odion.”