Eigen regie

Michael zegt hoe hij het wil

Eigen regie? Die heeft Michael wel, vindt hij. Over zijn eigen leven beslist hij bijna alles zelf. Ook praat hij graag mee over zijn woonlocatie, want: “Ze doen hier iets met wat we zeggen.”

Naam/ Michael Tromp

Leeftijd/ 24 jaar

Wonen/ Jacobushof, Krommenie

Werken/ Groenvoorziening en houtbewerking, via Leviaan (v/h RIBW)

Oud en wijs genoeg

Laat Michael maar schuiven. Die gaat zijn eigen gangetje. “Mijn oom doet de financiële dingen, maar verder regel ik alles zelf”, vertelt hij. “De begeleiding zie ik weinig. Houden zo! Soms willen ze even weten hoe het met me gaat. Dan appen ze me of ik thuis ben. Of bel ik zelf bij ze aan, bijvoorbeeld als ik iets wil weten. Maar verder ben ik oud en wijs genoeg om mijn eigen leven te leiden. Ik ben geen klein kind meer.”

Meepraten

Ook over het wonen in de Jacobushof heeft Michael een mening. Hij gaat regelmatig naar de bewonersvergadering die ongeveer eens per maand wordt gehouden. De bewoners zitten het overleg om de beurt voor en worden waar nodig ondersteund door een begeleider. “Een tijdje terug hebben we het over het eten gehad”, blikt Michael terug. “Ik vond dat we vaak hetzelfde kregen en dat heb ik ook gezegd. Nu is er meer afwisseling. Ze doen dus echt iets met wat we zeggen. Daarom praat ik een volgende keer wéér mee.”

“Ik ben oud en wijs genoeg om mijn eigen leven te leiden, ik ben geen kind meer”


Tuin op de schop

Een mooi voorbeeld van hoe de zeggenschap bij de Jacobushof werkt, is de nieuwe inrichting van de tuin. Een aantal cliënten wilde twee bomen weg hebben en dat was aanleiding om de hele tuin aan te pakken. “De leiding vroeg wie er wilde meedenken in een werkgroep”, vertelt Michael. “Dat wilde ik wel, ik zit tenslotte in de groenvoorziening!” Doordat Michael een paar besprekingen miste, had hij niet meegekregen dat er voor een pingpongtafel was gestemd: “Ik had liever een voetbaltafel. Maar ja, als je er niet bent, kunnen ze ook niet naar je luisteren.” Michael is wel heel blij met de aanpassing van het vishoekje achterin de tuin. “In de zomer zit ik daar iedere dag”, legt hij uit. “Maar door de houtsnippers zakte mijn stoel steeds weg en in de zon is het af en toe best heet. Nu liggen er tegels en is er een afdakje geplaatst. Zo wordt het een prima visstekje.”

Schoolvoorbeeld

De manier waarop de medewerkers bij de Jacobushof zeggenschap hebben vormgegeven, ziet Odion als een schoolvoorbeeld van zoals het zou moeten. Hoewel de laatste jaren veel is verbeterd, gaat het nog lang niet overal zo goed als hier. Het verder ontwikkelen van zeggenschap op onze locaties is een van onze prioriteiten voor 2018.