Eigen regie

Petra en Gea spelen in op cliënttalent

Het beste uit cliënten halen. Dat betekent ook: luisteren naar wat ze zelf willen. Bij leerwerkbedrijf Gamma in Purmerend gaat dat goed samen. Begeleiders Petra Hauwert en Gea de Boer vertellen hoe.

Naam/ Petra Hauwert en Gea de Boer

Functie/ Persoonlijk begeleider

Locatie/ Leerwerkbedrijf Gamma, Purmerend

Wat leren cliënten bij jullie?

Gea: “We bereiden ze voor op een functie in de maatschappij. We proberen daarbij zoveel mogelijk een ‘echte’ werksituatie na te bootsen. Ze leren bijvoorbeeld dat je op tijd moet komen, maar ook dat je je moet houden aan de regels van de winkel. Daarnaast leren ze praktische vaardigheden die horen bij het soort werk. We zijn sinds vorig jaar officieel gecertificeerd voor het opleiden tot Assistent logistiek medewerker en willen dat uitbreiden naar Winkelassistent.”

In hoeverre kunnen cliënten zelf aangeven wat ze willen?

Petra: “Ons streven is om cliënten zoveel mogelijk hun talenten te laten benutten. Sommige weten vooraf goed wat ze willen, anderen hebben daar nog geen specifiek beeld bij. Maar als we met ze aan de slag gaan, merken we snel genoeg waar hun interesses liggen. Daar spelen we op in. In individuele kwartaalgesprekken bespreken we onder meer wat er goed gaat, wat iemand nog wil leren en of de taken uit zijn of haar werkschema daar nog op aansluiten.”

Sommige cliënten vinden het moeilijk om te bedenken wat ze zelf willen


Hoe ervaren cliënten de eigen regie in hun werk?

Petra: “De meeste vinden het fijn, maar sommige vinden het moeilijk om te bedenken wat ze zelf willen. Dat geeft niet, je hoeft het ook niet in één keer te weten. Kleine stapjes zijn ook goed.”

Werken jullie volgens een bepaalde methodiek?

Petra: “Aanvankelijk waren onze eigen inzichten en ervaringen de leidraad. Tegenwoordig werken met de methode Aan het werk, die door een gedragsdeskundige van Odion is ontwikkeld. We merken nauwelijks verschil, we herkennen veel. Volgens de fases in de methodiek, is nu een aantal cliënten bijna klaar om uit te stromen.”

Hoe is de samenwerking tussen de cliënten en de Gammamedewerkers?

Gea: “Eens in het half jaar hebben wij overleg met het MT van de Gamma en Odion. We bespreken dan allerlei zaken zoals de voortgang en de nieuwe ontwikkelingen.”

Wat zien jullie als verbeterpunt?

Petra: “Cliënten krijgen momenteel geen vergoeding voor hun werk. Qua financieringsstroom is dat onmogelijk. Erg jammer, want bij werk hoort een salaris – hoe klein dan ook – en het zou hun gevoel van eigenwaarde verder versterken.”

Hoe weet de buitenwereld van jullie activiteiten hier?

Gea: “We zijn ons wat meer gaan profileren, onder meer op Facebook en door grote posters in de winkel – ook omdat we meer cliënten wilden werven. Dat had succes! We hebben ook plannen gehad om meer de wijk in te gaan, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig: de buitenwereld komt hier gewoon naar binnen.”