Samenwerking

Debby ziet Kyano socialer worden

Kyano leert veel op de Boomgaard. Ook thuis doet Debby veel met de tips van de begeleiding en de therapeuten. “Kyano is veel socialer en zelfverzekerder geworden, dat is heel mooi om te zien.”

Naam/ Debby Jacobs

Moeder van/ Kyano (2,5)

Bezoekt/ Orthopedagogisch Kinderdagcentrum (ODC) De Boomgaard, Purmerend

Bezoekfrequentie/ Drie dagen per week

Wonen/ Purmerend


Advies

Toen Kyano 1,5 jaar oud was, werd geconstateerd dat hij een ontwikkelingsachterstand had. “Het consultatiebureau verwees me door naar het vroeghulpteam”, vertelt Debby. “Daar gaven ze mij onder meer het advies om Kyano naar De Boomgaard te laten gaan.”

Confronterend

Via de Odionwebsite zocht Debby naar meer informatie over De Boomgaard. “Dat was best confronterend”, herinnert ze zich. “Ik zag op de foto kinderen met een zichtbare beperking en dacht: ‘Is dit wel de juiste plek voor mijn kind?’ Maar De Boomgaard is een plek voor verschillende beperkingen en het doet Kyano heel goed om hier met de andere kindjes te spelen. De begeleiding en therapeuten stimuleren hem bovendien in zijn ontwikkeling. Zijn achterstand is nu terug gelopen van een jaar naar zes maanden. Ik weet zeker dat dit op een regulier dagverblijf niet gelukt was.”

Gezamenlijke inspanningen

Ook thuis is Debby enthousiast bezig met de tips en adviezen van de begeleiding en de therapeuten. “Ik breng en haal Kyano altijd zelf”, legt ze uit. “Daardoor spreek ik zijn vaste begeleider regelmatig en kom ik ook de therapeut wel eens tegen op de gang. Ik stel soms vragen aan ze en zij antwoorden graag als er tijd voor is. Daar kan ik ook echt iets mee doen: het effect van onze gezamenlijke inspanningen op Kyano is enorm!”

Het effect van onze gezamenlijke inspanningen op Kyano is enorm!


Carenzorgt

Het programma Carenzorgt ziet Debby als een welkome aanvulling op de bestaande contacten. “Ik vind het geweldig dat ik het ondersteuningsplan van mijn zoon kan inzien en ook langs deze weg contact kan houden met zijn behandelaars”, stelt ze. “Het werkt uitstekend, maar ik zou nog wel wat meer van de therapeuten willen weten waar zij mee bezig zijn, zodat ik daar thuis op kan inhaken. Maar ik heb dat al bij ze aangegeven, dus dat zal vast goed komen.”

Behandeling

Met de gedragsdeskundige van De Boomgaard heeft Debby minder contact. “Waarschijnlijk doordat de vorige ziek werd en een collega is ingevallen”, vult ze in. “Maar er is altijd iemand die informatie over de behandeling van Kyano aan mij doorgeeft, dus dat loopt prima door.”

Vrijwilligers

Recentelijk kreeg Debby een briefje mee voor toestemming voor een-op-eencontact tussen Kyano en een vrijwilliger. “Heel zorgvuldig”, vindt Debby. “Zo is er nog meer mogelijkheid voor persoonlijke aandacht en daar heeft Kyano baat bij. Mooi dat er mensen zijn die zich hiervoor open stellen.”