Reflectie

Christa en haar team leren feedback geven

De Lisdoddestraat zit momenteel midden in Team & Talent. Door dit proces begrijpen ze hoe hun team werkt. Persoonlijk begeleider Christa vertelt wat dit oplevert.

Naam/ Christa Koopman

Functie/ Persoonlijk begeleider

Locatie/ Woonlocatie Lisdoddestraat, Purmerend

Team & Talent

Om zelforganiserend te kunnen werken, is het belangrijk dat een team inzicht heeft in het teamkarakter en wat ieders rol is binnen dat team is. Het traject Team & Talent reikt de teams van Odion daarvoor de tools aan. Ook de Lisdoddestraat koos ervoor om het proces samen aan te gaan. “Eigenlijk was ik best sceptisch”, bekent Christa. “Je weet dat het tijdrovend is en we hebben het al zo druk. Maar ik merk nu al dat het veel oplevert.”

Inzicht

Volgens Christa is inzicht in het team het belangrijkste resultaat. “Je denkt je collega’s te kennen, maar je staat nooit stil bij je teamkarakter”, ervaart ze. “Wij ontdekten dat we een afwachtend team zijn dat onderlinge issues eerder uit de weg gaat dan ze aangaat. Dat verklaart waarom feedback geven bij ons niet vanzelf gaat. Complimenten geven trouwens ook niet. Dat moet anders, want we hebben er soms last van dat zaken blijven sudderen.”

Zoeken naar de vorm

Nu is een cultuur doorbreken niet makkelijk. “Klopt”, beaamt Christa, “maar we werken er nu bewust keihard aan. Zo hebben we nu een ruimte waar je even rustig een collega apart kunt nemen om dingen te bespreken. En we zoeken naar een vorm van reflectie die past bij ons team. Dat is een mooi en leerzaam proces.”

We hadden er last van dat zaken bleven sudderen


Aangepaste visie

In het kader van Team & Talent pakte het team ook de locatievisie er weer eens bij. “Wij hebben hier te maken met een ouder wordende cliëntengroep die intensievere zorg nodig heeft”, vertelt Christa. “Dat vroeg om een aanpassing van onze visie. We hebben gekeken wat we konden behouden, wat we moesten veranderen en welke aanpassingen nodig waren. Het was goed om met z’n allen te bespreken waar we voor staan en wat we kunnen bieden.”

PDL

Voor de ouder wordende bewonersgroep zet de Lisdoddestraat vaker de PDL-methodiek in (Passiviteit in het Dagelijks Leven). Binnen Odion is deze geïntroduceerd door twee collega’s van andere woonlocaties met oudere cliënten. “Doel is om meer liefdevolle ondersteuning te bieden bij zaken als zitten, liggen, eten et cetera.” legt Christa uit. “Daarbij is het de kunst om de energie die de cliënt nog heeft, zo goed mogelijk te verdelen en het leven zo comfortabel mogelijk voor hem of haar te maken. Soms vragen we een van de initiatiefnemers om langs te komen en ons te helpen. Mooi als je zo van elkaars kennis gebruik kunt maken!”